Je hebt net ontdekt dat je zwanger bent, je wereld staat op zijn kop “hoe nu verder?!”

Zwanger en nu?

Als je ongewenst zwanger bent geraakt, kun je best schrikken. Je staat opeens voor een moeilijke keuze. Wil je de zwangerschap uitdragen? Of kies je voor een abortus? Het is belangrijk om de tijd te nemen om hierover goed na te denken, zodat je tot een weloverwogen beslissing komt. Chavah werkt samen met Siriz en Siriz begeleidt je bij het maken van jouw persoonlijke keuze. Deze hulp is gratis.

“ELK LEVEN IS UNIEK, WAARDEVOL EN MAG GELEEFD WORDEN.”

Gekozen voor een toekomst met je kindje, en nu?

Je bent over de eerste schrik heen, je hebt ervoor gekozen om je kindje geboren te laten worden en je wilt graag zelf voor je kindje zorgen. Ook dan kunnen er nog allerlei vragen op je af komen zoals: Ben ik wel een goede moeder? Hoe moet dat nu met mijn school/opleiding? Waar moet ik wonen? Hoe doe ik dat financieel?

Wellicht is Chavah leef-leerhuis voor jonge moeders een geschikte plek voor je om je voor te bereiden op het zelfstandig wonen samen met je baby. In het leef-leerhuis verblijven alleenstaande vrouwen tot 23 jaar en hun kind. Het huis is een plaats waar je deskundige hulp krijgt in een huiselijke omgeving. Je kunt er terecht als je naast een onbedoelde zwangerschap ook te maken hebt met andere moeilijkheden. Bijvoorbeeld relatieproblemen, geen werk of opleiding, schulden of huiselijk geweld.

Wat bieden we je?

In het leef-leerhuis op nummer 35 bieden we je een zelfstandig appartement van 37m2 met daarin eigen sanitaire voorzieningen, keukenblok, babykamer en een woon-slaapkamer voor jezelf. Een basisinventaris is aanwezig. Verder zijn er een aantal gezamenlijke ruimten zoals een woonkeuken en wasruimte. Op nummer 33 bieden we een appartement van 40m2 en deze zijn volledig zelfstandig en mag je zelf inrichten. Overdag zijn er professionals aanwezig waar je op terug kunt vallen en je kunt samen met andere jonge moeders optrekken. Met intensieve begeleiding en een dagprogramma werken we samen met jou toe naar begeleid of zelfstandig wonen samen met je kind.

De volgende ondersteuning kunnen we je bieden
Administratieve ondersteuning (regelzaken, vervolghuisvesting)
Financiële ondersteuning (schulden, budgetteren)
Opvoedingsondersteuning
Ondersteuning bij maatschappelijke participatie (school en werk)
Ondersteuning bij dagstructurering
Versterken steunend netwerk
Versterken/ verbeteren relatie vader van het kind

Wat vragen we van je?

Chavah is een leef- leerhuis. Dat betekent dat je bij ons een plek hebt om te wonen. Daarnaast ben je gemotiveerd om te leren en jezelf verder te ontwikkelen. Samen met jou maken we een plan waarin beschreven staat waarin jij je wilt ontwikkelen om vervolgens binnen niet al te lange tijd op eigen benen te kunnen gaan staan en voor jezelf en je kindje te kunnen zorgen. Wekelijks zijn er ook leersessies waarbij je samen met de andere moeders onder begeleiding relevante thema’s bespreekt. Ook maakt het programma ‘Nurture and Play’ een vast onderdeel uit van de begeleiding. Nurture and Play is een kortdurende en preventieve interventie die (aanstaande) ouder(s) de ruimte geeft plezier te beleven in het ouderschap. Nurture and Play richt zich op het versterken van de emotionele verbinding tussen ouder en kind al tijdens de zwangerschap of in de eerste levensjaren van het kind.

Ambulante begeleiding:

Wanneer het voor jou niet nodig is om begeleid te gaan wonen, maar je wilt wel graag begeleiding bij de periode van zwangerschap en/of na de bevalling, dan kunnen we je ook ambulant begeleiden.