Nurture and Play helpt je om de emotionele verbinding met je (ongeboren) kind te versterken.

Nurture and Play:
Beleef plezier in het ouderschap

De letterlijke vertaling van Nurture and Play is verzorgen en spelen. Je kindje heeft hier tijdens de zwangerschap al veel behoefte aan. In de buik wordt je kindje al blootgesteld aan dingen van buitenaf, denk aan geluiden, bewegingen, maar ook bijvoorbeeld spanningen. Het is daarom erg belangrijk om je kindje in de buik al goed te verzorgen en troost en geborgenheid te bieden. Zo kan er een veilige hechting tot stand komen, al vanaf de zwangerschap.

Nurture and Play helpt je om de emotionele verbinding met je (ongeboren) kind te versterken, zodat jullie uitdagingen en avonturen in het leven samen aankunnen. In hele laagdrempelige, positieve bijeenkomsten, worden de volgende doelen gesteld:

– Ouders ervaren hoe leuk het is om ouder te zijn;
– Ouders ervaren meer zelfvertrouwen in hun rol als (aanstaande) ouder;
– Gevoelens en gedachten rondom de opvoeding zijn duidelijker;
– Ouders zijn zich meer bewust van de belevingswereld van hun kind;
– Ouders ervaren meer grip op negatieve gevoelens en gedachten.

We willen graag samen stilstaan bij het kindje en hoe leuk het is om voor het kindje te zorgen en samen positief contact te hebben. In de drukte van alledag gaan we hier wel eens aan voorbij. Dat is helemaal niet gek, maar wel goed af en toe even terug te gaan naar de basis van de veilige hechting van je kindje: verzorgen en spelen.

We zeggen altijd: wanneer jij plezier hebt, heeft je kindje dat ook. En wanneer jij je goed voelt, gaat het ook goed met je kindje. Daarom focussen we vooral op plezier. De andere kant is namelijk ook waar: er kunnen ook sombere gedachtes en gevoelens opkomen en er kan dan ook een andere dynamiek ontstaan. Dit is volkomen normaal. Het is goed om het hier samen over te hebben, ervaringen te delen en te kijken hoe je dan toch weer kan gaan genieten van je kindje.

Nurture and Play is een belangrijk onderdeel van het activiteitenprogramma van Chavah. Het is een interventie die gebaseerd is op Theraplay en MBT (Mentalization Based Treatment) en bedoeld voor zwangere vrouwen en ouders van jonge kinderen. Het is gericht op het verbeteren van de ouder-kind interactie vanaf de zwangerschap tot 5 jaar na de geboorte. De activiteiten zijn afgestemd op de leeftijd en het ontwikkelingsniveau van je kindje.

Samen kijken we wat het beste bij jullie past. Nurture and Play bieden we aan in groepsvorm of individuele sessies. Een groep bestaat uit maximaal vier ouders. Een individuele sessie is bedoeld voor moeder, kind en eventueel vader en andere kinderen.

Nurture and Play bestaat uit ongeveer zes sessies; waarbij ook af en toe korte filmpjes worden gemaakt om samen terug te kijken en te bespreken. De activiteiten in de sessies variëren van speelse activiteiten, verzorgende activiteiten en momenten van verdieping. In die momenten van verdieping kijken we samen met jou naar je kindje, en praten we over wat hij/zij zou kunnen voelen en denken en wat hij/zij nodig zou kunnen hebben voor zijn/haar ontwikkeling. Dit doen we om ons in te leven in wat je kindje allemaal ervaart en hoe je daar het beste bij zou kunnen aansluiten om hem/haar een veilig en geborgen gevoel te kunnen geven.

Binnen Chavah zijn er gecertificeerde Nurture and Play beoefenaars.